Doneer nu

Onderzoek naar astma en eczeem

21 april 2022

Er is een mogelijk verband gevonden tussen astma en huidaandoeningen bij kinderen. Van de kinderen onder de zes jaar heeft ongeveer vier op de tien last van hoestklachten, piepen en/of benauwdheid. Zij hebben nog niet zo’n sterke afweer en lopen daardoor soms tien tot twaalf keer per jaar een virusinfectie op. Gelukkig groeien de meeste, twee op de drie, over deze klachten heen. Het piepen kwam dan alleen door een virus. De rest van de kinderen heeft echter minder geluk en ontwikkelt astma.

Op dit moment kunnen doctoren pas op vijf- à zesjarige leeftijd écht vaststellen of een kind astma heeft. Daardoor krijgen krijgen kinderen met astma tot die tijd te weinig of niet altijd de juiste medicijnen. Zo kunnen hun longen schade oplopen. Daarnaast krijgen kinderen die uiteindelijk géén astma hebben soms wel astmamedicijnen. Het is lastig voor patiënten, ouders en behandelaars om niet te weten wat er echt aan de hand is.

Kinder onderzoekfonds Limburg is daarom opzoek naar peuters voor meer onderzoek. Voor het ADEM2 onderzoek zijn zowel gezonde peuters (2 – 3 jaar) als peuters (2 – 3 jaar) met wheezing nodig. De peuters zullen deelnemen aan een eenvoudige ademtest. Zo kunnen er nieuwe methodes worden onderzocht om de diagnose van astma vroeger te kunnen stellen bij peuters.

De peuters zullen 1 keer per jaar gevraagd worden om het Maastricht UMC+ te bezoeken, tot de leeftijd van 6 jaar. Hierbij zullen er dan verschillende (adem)testen op speelse wijze worden uitgevoerd.

Wil u uw kind graag laten meedoen? Vraag dan een informatiepakket aan en lees hier meer informatie.

Bij vragen kunt u contact opnemen met het ADEM2 onderzoeksteam via adem2studie.kindergeneeskunde@mumc.nl of bellen naar 06-50039825.

Alle actualiteiten
Jij maakt het verschil.